Incineration Line
Met de nieuwe Incineration Line heeft de Deense stad Roskilde, naast de UNESCO Werelderfgoed kathedraal, een tweede grote bezienswaardigheid erbij gekregen. De installatie verbrandt afval uit negen omliggende gemeenten en van vele plaatsen in het buitenland, en genereert zo elektriciteit en warmte voor de hele regio van Roskilde.
Iconische uitdrukking
Om de enorme nieuwe afvalfabriek, gelegen naast de betrekkelijke kleine stad Roskilde en in een relatief vlak landschap, een passende uitstraling te bieden, werd er een internationale ontwerpwedstrijd georganiseerd. Erick van Egeraat won de internationale competitie in 2008 met zijn uitdagende en zeer gewaardeerde voorstel dat zowel recht doet aan het historische als industriële erfgoed. Het ontwerp geeft een iconische uitdrukking aan de functionele architectuur van het lokale afvalverwerkingsbedrijf KARA/NOVEREN. De gevel bestaat uit twee lagen, bestaande uit de binnengevel, die de klimatologische huid vormt, en de umber gekleurde aluminium buitengevel. Door deze dubbel gelaagde gevel werd het mogelijk de buitenste schil vrijer vorm te geven.
Metaforisch vuur
De aluminium platen zijn dusdanig behandeld om ze overdag de gewenste kleur en patina te geven. 's Nachts geeft de programmeerbare verlichting, die is geïnstalleerd tussen de twee lagen van de gevel, het gebouw een additionele metafoor. '''s Nachts wordt de verbrandingsoven middels achtergrondlicht en de perforaties getransformeerd in een gloeiend baken als symbool voor de energieproductie in de oven. Meerdere malen per uur zal een vonk van het licht geleidelijk uitgroeien tot een brandende vlam die het hele gebouw oplicht. Wanneer het metaforische vuur dooft, valt het gehele gebouw terug in een staat van gloeiende sintels'', aldus Erick van Egeraat.
Industrieel karakter
Voor het ontwerp van de verlichting van de gevel was het belangrijk dat alleen het licht en niet de lichtbronnen zelf zichtbaar waren. Door het licht te reflecteren op de binnengevel, treedt het licht door de geperforeerde huid subtiel gloeiend naar buiten. Alle lampen kunnen individueel en in kleur worden geprogrammeerd. Desondanks zijn de lichteffecten niet bedoeld om de buitenlucht te verlichten of om de omgeving te domineren, maar om het industriële karakter van het gebouw te onderstrepen en om uitdrukking te geven aan de poëtische betekenis.
Moderne tegenhanger
Door haar grote volume zal de oven een opvallend verschijnsel zijn in het weidse en open landschap van Roskilde. Na de oplevering produceert deze faciliteit zowel elektriciteit als warmte voor het hele district van Roskilde. De hypermoderne en duurzame energie-installatie is ontworpen om in dialoog te gaan met haar historische en industriële omgeving en verrijkt de skyline van deze kleine Deense stad. Het onderste deel van het gebouw weerspiegelt de hoekige fabrieksdaken in de directe omgeving, de indrukwekkende 97-meter hoge toren en de materialisatie vormen de moderne tegenhanger van het grootste historische monument van de stad, de kathedraal van Roskilde.
Oplevering | 2014 |
Opdrachtgever | Kara/Noveren |
Fotograaf | ©Tim Van De Velde |